E mafai ona avea tioata fa'afeso'ota'i ma mata'i komepiuta sili?

Vaai faalemafaufau e tatau ona e faia se tautalaga, ae nai lo le tilotilo i lalo i au faʻamatalaga, o upu e taʻavale saʻo i luma o ou mata e tusa lava po o fea le itu e te vaʻai ai.
Ua na'o se tasi lea o le tele o mea na folafola mai e le tagata fai tioata fa'afeso'ota'i atamai e ofoina atu i le lumana'i.
“Vaai faalemafaufau...o oe o se tagata fai musika ma o au upu poo au pese o loo i luma tonu o ou mata.Pe o oe o se tagata afeleti ma o loʻo ia te oe au biometrics, mamao ma isi faʻamatalaga e te manaʻomia," o le tala lea a Steve Zink Lai, mai Mojo, o le na te faia ni tioata faʻafesoʻotaʻi atamai.

Fa'afefea ona tu'u i totonu tioata fa'afeso'ota'i

Fa'afefea ona tu'u i totonu tioata fa'afeso'ota'i
O lana kamupani o le a amata le suʻega atoa o tioata faʻafesoʻotaʻi atamai faʻavae tagata, lea o le a tuʻuina atu ai i latou e ofuina se faʻaaliga ulu e foliga mai o loʻo opeopea i luma o latou mata.
O le tioata scleral a le oloa (o se tioata lapoʻa e oʻo atu i le paʻepaʻe o le mata) e faʻasaʻo ai le vaʻai a le tagata faʻaoga, aʻo tuʻufaʻatasia foʻi se tamaʻi faʻaaliga microLED, masini atamai ma le maʻa malo.
"Ua matou fausia le mea matou te taʻua o se faʻataʻitaʻiga atoatoa e aoga ma e mafai ona ofuina - o le a matou faʻataʻitaʻiina i totonu o le fale i se taimi lata mai," o le tala lea a Mr Sinclair.
"O le taimi nei mo le vaega malie, matou te amata faʻamalieina mo le faʻatinoga ma le malosi ma ofuina mo se taimi umi e faʻamaonia ai e mafai ona matou ofuina i le aso atoa."
O tioata e mafai ona "aofia ai le mafai ona mataʻituina e le tagata lava ia ma siaki le toto o le intraocular poʻo le kulukose," o le tala lea a Rebecca Rojas, o se faiaoga i le optometry i le Columbia University.
“E mafai foʻi ona latou ofoina atu avanoa e tuʻuina atu ai vailaʻau faʻalautele, lea e mafai ona aoga mo suʻesuʻega ma fuafuaga togafitiga.O se fiafiaga le va'ai pe o le a le mamao ua o'o mai ai tekinolosi ma le gafatia e ofoina mai e fa'aleleia atili ai olaga o gasegase."
E ala i le siakiina o nisi biomarkers, e pei o le maualuga o le malamalama, mole mole o le kanesa poʻo le aofaʻi o le kulukose i loimata, o suʻesuʻega e faia ai tioata e mafai ona faʻamaonia ma togafitia tulaga faʻafomaʻi mai le maʻi mata i le maʻi suka ma e oʻo lava i le kanesa.
Mo se faʻataʻitaʻiga, o se 'au i le Iunivesite o Surrey na faia se tioata faʻafesoʻotaʻi atamai e iai se photodetector e maua ai faʻamatalaga mata, o se masini vevela e faʻamaonia ai le maʻi o le gaʻo o loʻo aʻafia ai ma se faʻaogaina o le kulukose e mataʻituina ai le maualuga o le kulukose i loimata.
"Na matou faia le ultra-flat, ma se mea manifinifi tele, ma e mafai ona matou tuʻu saʻo le mea faʻalogo i luga o le tioata faʻafesoʻotaʻi, ina ia mafai ona paʻi saʻo i le mata ma faʻafesoʻotaʻi ma le vai loimata," o le tala lea a Yunlong Zhao, o se malosi. faiaoga teuina.ma Bioelectronics i le Iunivesite o Surrey.
"O le a sili atu lou faʻalelei i le ofuina ona e sili atu ona fetuutuunai, ma talu ai ona e fesoʻotaʻi saʻo ma le sua o loimata, e mafai ona maua ai faʻamatalaga saʻo lelei," o le tala lea a Dr. Zhao.
O le tasi lu'i o le fa'amalo ia i latou i ma'a, lea e mautinoa lava e tatau ona la'ititi, e mafai la ona lava le malosi e fa'atino ai so'o se mea aoga?

Fa'afefea ona tu'u i totonu tioata fa'afeso'ota'i

Fa'afefea ona tu'u i totonu tioata fa'afeso'ota'i
O loʻo faʻataʻitaʻi pea e Mojo ana oloa, ae manaʻo tagata faʻatau ia mafai ona ofuina ana tioata i le aso atoa e aunoa ma le totogiina.
"O le faʻamoemoega e te le mauaina i taimi uma faʻamatalaga mai ata, ae mo ni taimi pupuu i le aso.
"O le ola moni o le maa o le a faʻalagolago i le faʻafefea ma pe faʻafia ona faʻaaogaina, pei o lau telefoni poʻo le smartwatch i aso nei," o le faʻamatalaga lea a se sui sooupu a le kamupani.
O isi atugaluga e uiga i le le faalauaiteleina o loʻo faʻataʻitaʻiina talu ona faʻalauiloa e Google ana matatioata atamai i le 2014, lea e vaʻaia lautele o se toilalo.
"Soʻo se masini natia ma se mea puʻe faʻasaga i luma e mafai ai e le tagata faʻaoga ona puʻeina se ata pe puʻeina se vitio e ono lamatia ai le le faalauaiteleina o tagata o loʻo tutu mai," o le tala lea a Daniel Leufer, tagata suʻesuʻe sinia faiga faʻavae ma le Access Now digital rights movement.
"Faatasi ai ma matatioata atamai, o loʻo i ai se avanoa e faʻailoa ai i tagata o loʻo tutu pe a puʻeina - mo se faʻataʻitaʻiga, o se moli lapataʻi mumu - ae o tioata faʻafesoʻotaʻi, e sili atu le faigata ona vaʻai pe faʻapefea ona tuʻufaʻatasia sea foliga."
I le fa'aopoopoina i popolega fa'alilolilo, e mafai fo'i e le au gaosi oloa ona fa'ailoa atugaluga o tagata e ofuina e uiga i le saogalemu o fa'amaumauga.
O tioata atamai e mafai ona galue pe a latou siaki le gaioiga o mata o le tagata, ma o lena, faatasi ai ma isi faʻamatalaga, e mafai ona faʻaalia le tele.
“Ae faapefea pe a aoina e nei masini ma faasoa atu faamatalaga e uiga i mea ou te vaai i ai, o le a le umi ou te tilotilo ai i ai, pe faateleina le tātā o loʻu fatu pe a ou vaai atu i se tasi, pe o le a le tele o loʻu afu pe a fesiligia se fesili patino?' o le tala lea a Mr. Lever.
"O lenei ituaiga o faʻamatalaga vavalalata e mafai ona faʻaogaina e faia ai ni faʻamatalaga masalosalo e uiga i mea uma mai a tatou faʻafeusuaiga faʻafeusuaiga pe tatou te taʻuina le mea moni i le fesiligia," o lana faʻaopoopo mai lea.
"O loʻu popolega o masini e pei o matatioata AR (augmented reality) poʻo tioata faʻafesoʻotaʻi atamai o le a vaʻaia o se 'oa faʻapitoa o faʻamatalaga tumaoti."
E le gata i lea, o soʻo se tasi e masani ona faʻaalia o le a masani i le oloa.
“O tioata fa’afeso’ota’i o so’o se ituaiga e mafai ona lamatia ai le soifua maloloina o mata pe a le tausia lelei pe ofuina.
"Pei o isi masini faʻafomaʻi, matou te manaʻomia le faʻamautinoaina o le soifua maloloina o matou gasegase o lo matou faʻamuamua numera tasi, ma e tusa lava po o le a le masini e faʻaaogaina, o faʻamanuiaga e sili atu nai lo lamatiaga," o le tala lea a Ms Rojas mai Columbia University.
“Ou te popole i le le usitaʻia, poʻo le leaga o le tumama o tioata ma le faʻaogaina.O nei mea e mafai ona oʻo atu ai i nisi faʻalavelave e pei o le ita, mumu, faʻamaʻi poʻo le lamatiaga i le soifua maloloina o mata.
Faatasi ai ma tioata a Mojo o loʻo faʻamoemoe e oʻo atu i le tausaga i le taimi, Mr Sinclair ioeina o se popolega.
Ae na ia taʻua o le tioata atamai o lona uiga e mafai ona faʻapolokalameina e iloa ai pe ua lava le faʻamamaina ma faʻailoa ai le tagata faʻaoga pe a manaʻomia ona sui.
“E le na'o le fa'alauiloaina o se mea e pei o se tioata fa'afeso'ota'i atamai ma fa'amoemoe e fa'aaoga e tagata uma i le aso muamua,” o le tala lea a Mr Sinclair.
“E umi se taimi, e pei o oloa fou uma a tagata faatau, ae matou te manatu e le maalofia le oo ina atamai uma a matou matatioata.”


Taimi meli: Iuni-14-2022